Uudet säännöt – leasingsopimukset rinnastetaan investointeihin

Uudet IFRS-säännöt vuodelta 2016 tarkoittavat, että leasingsopimukset rinnastetaan investointeihin. Toisin sanoen tulevat maksuvelvoitteet tulee merkitä taseeseen velkana ja käyttöarvo omaisuutena.

Leasingsopimukset antavat yritykselle saman käyttöoikeiden omaisuuteen kuin investointi, mutta ilman, että investointiin tarvitsee hankkia pääomaa.

”Mahdollisuus leasingiin investoinnin sijaan on ollut monen pienen ja suuren yrityksen tie markkinoille. Esimerkiksi Norwegian käyttää leasingia paljon. IFRS-tietous ei ole House Controlin ydinosaamisaluetta. Mutta ratkaisumme puolittavat työmäärän yrityksille, jotka haluavat merkitä taseen näillä näkyvin käyttöön tulevan IFRS-standardin mukaisesti.”

Lasse Sten, House of Controlin perustaja ja toimitusjohtaja

Leasingsopimus muodostaa samanaikaisesti samat tulevat velvoitteet ja kustannukset kuin pankkilaina, ilman että itse omaisuutta tarvitsee omistaa tai ottaa sen hankkimiseen lainaa. Siksi monen mielestä IRFS:n on aika vaatia, että tase heijastaa leasingsopimuksen määriteltyjä oikeuksia ja velvoitteita vuosiksi eteenpäin – jollekin joka käytännössä on kuin omaisuutta. Tämä sääntömuutos koskee pörssilistattuja yrityksiä, sekä muita isoja yrityksiä, jotka ovat valinneet IFRS:n mukaisen merkinnän.