Tee ulkoistamisesta tuottavampaa

Yritykset keskittyvät yhä enemmän ydinosaamiseensa ja ulkoistavat loput. B2B-markkinoiden räjähtävä kasvu on tuonut mukanaan juoksevat sopimukset, joita yrityksissä allekirjoitetaan siellä täällä. Todellisuus on usein, että yrityksillä ei ole sitä kokonaiskuvaa mitä omistajat odottavat. Tyypillinen tilanne on monivuotisten sopimusten automaattinen uusiminen, jonka joku aiempi työntekijä on solminut. Kukaan muu ei tiennyt sopimuksesta, koska kukaan muu ei käyttänyt sitä.

Ulkoistamisen kääntöpuoli
Viimeisinä 20 vuotena yritykset ovat keskittyneet vahvemmin ydinosaamiseensa. Jokainen yritys keskittyy siihen, minkä osaavat parhaiten, loput palvelut ostetaan alihankkijoilta. Nykyään tietokonelaitteistot ja tuotantovälineet liisataan, harva omistaa rakennukset joita käyttävät ja jopa toimiston kukat ovat monesti vuokrattuja, hoito ja kastelu mukaan lukien. Mitalin kääntöpuoli on yritysten välisten sopimusten räjähtävä kasvu. Lisätään siihen vielä se, että enää yrityksen sopimuksia ei allekirjoiteta vain muutaman henkilön toimesta. Lopputuloksena on tarpeetonta ja kallista sotkua. On harmillista, että ulkoistamisen hyödyt katoavat puutteellisen sopimushallinnan takia.

”Haluan alleviivata, että emme missään nimessä ole alihankkijoita vastaan. Mutta kannattamme hallintaa. Asiakkaamme eivät saa vain säästöjä, mutta myös paremman hyödyn monista hyvistä sopimuksistaan ja omistuksistaan. Se on kuin sotalaivan komentamista: Täysi iskuvoima edellyttää, että tiedät mitä aseita laivassa on.”

Lasse Sten, House of Controlin perustaja ja toimitusjohtaja