Epävarmat ajat elinkeinoelämässä – yritysten tulee varautua

Kansainväliset ja kansalliset epävarmat ajat pakottavat monet yritykset vähentämään henkilöstöä merkittävästi.

Kustannussäästöt jäävät kuitenkin huomattavasti potentiaalisesta, koska yrityksellä ei ole yrityksen velvoitteiden keskitettyä hallintaa.

Kaikki paha tulee kolmena

  • Liian harvalla yrityksellä on keskitetty kokonaiskuva kokonaiskustannuskuvan pohjana olevista sopimuksista.
  • Sopimusajat, ehdot, hinnat, yhteyshenkilöt, oikeudet ja velvollisuudet ovat ympäriinsä työntekijöiden hyllyissä, laatikoissa ja tietokoneilla.
  • Kun irtisanomisaalto tulee, häviää loputkin hallinnasta, ja kustannussäästöistä tulee pienemmät kuin mihin potentiaalia olisi.

”En ole taloustieteilijä. En tiedä miten Muissa EU-maissa menee. Mutta huomaan, että aivan liian harva yritys mukautuu taloudelliseen riskikuvaan, josta media muistuttaa meitä päivittäin. Ja tämä vain siksi, että he eivät ole tehneet muutamia halpoja ja helppoja ennaltaehkäiseviä toimia.”

Lasse Sten, House of Controlin perustaja ja toimitusjohtaja

Sten viittaa työntekijöiden yrityksen puolesta tekemiin sopimuksiin, jotka on tehty yrityksen hyväksi, mutta jotka joko voidaan priorisoida poistettavaksi ankeina aikoina tai joilla pahimmassa tapauksessa ei ole enää mitään hyötyä yritykselle kyseisen henkilön kävellessä ovesta ulos.

”Nämä voivat koskea kaikkea toistuvista tavarantoimituksista monivuotisiin tilaussopimuksiin. Yhteinen tekijä on, että yritysten sopimukset ja muut velvoitteet löytyvät monien työntekijöiden kansioista tai palvelinhakemistosta. Sinä päivänä kun nämä ihmiset lopettavat yrityksessä, ei sopimusten irtisanomiselle ole mekanismia.”

Vaihtelevista kustannuksista tulee kiinteitä

Päivittäiseen toimintaan liittyvien velvoitteiden lisäksi liittyy jokaiseen työntekijään kustannuksia. Vakuutuksia, kuntoilumaksuja, lehtitilauksia, matkapuhelimia jne. Ne yritykset jotka hallinnoivat näitä puutteellisesti huomaavat, että vaihtelevista kustannuksista tulee kiinteitä kustannuksia. Ne näkyvät vuosikirjanpidossa, mutta taustalla olevat sopimukset eivät ole hallinnassa. Lasse Sten kannustaa kaikkia yrityksiä, jopa niitä jotka eivät ole ulkomaisten markkinaliikkeiden armoilla, tutkimaan lähemmin miten hyvin niiden tulevat velvoitteet ovat hallinnassa.